Therapie
Durf te beginnen aan de langste reis in een mensenleven, van je hoofd naar je hart.
– David Hodges
Durf te beginnen aan de langste reis in een mensenleven,van je hoofd naar je hart. Ontdek dat al je verdriet wordt genezen, al je angst van je weggenomen, en je fantasie weer alle ruimte krijgt, door de tedere kracht van de liefde.
Je hart wordt weer een veilige plaats
van geluk en schoonheid, van stil en verborgen verlangen naar het moment dat je ziel vleugels krijgt.
– David Hodges, trappist van de abdij op Caldey Island.

In therapie werk je aan iets wat je dwars zit. Dit kan een situatie zijn waarvan je je afvraagt hoe je ermee om moet gaan. Het kan een gevoel zijn, een droom, of een concrete vraag. Het kan ook dat je niet weet waar je aan wilt werken. Je zit niet lekker in je vel, je voelt je bang of onzeker, bent aan het piekeren. Fysiek gaat het niet goed; moe, futloos, lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak; moeilijk contact kunnen krijgen met andere mensen, eenzaamheid en je onbegrepen voelen.
Met professionele begeleiding wordt vanzelf duidelijk waar het op dat moment echt om gaat. De gesprekken helpen je met jezelf en moeilijke situaties om te gaan. Door inzicht te krijgen in je emotionele patronen, kom je dichter bij jezelf en dichter bij je levensdoel. Dit is van groot belang voor ons emotioneel welzijn, maar kan door de drukte van alledag naar de achtergrond verdwijnen.
Ik kijk mee en help je stil te staan. Wat zijn je (afweer)mechanismen en patronen, wat heb je nodig om tot bloei te komen, hoe kom je weer met jezelf in verbinding en tot ontspanning?
Methodes die gebruikt worden
Systemisch werk – familieopstellingen
Bert Hellinger is begonnen met het letterlijk neerzetten van een systeem (gezin, team, bedrijf) waarbij representanten leden van zo’n systeem voorstellen.
Systemisch werken is geen therapie maar een filosofie en het heeft tot doel de verborgen belemmeringen binnen een systeem zichtbaar te maken. Ieder mens heeft een plek in zijn systeem van herkomst (het gezin).
Er dient sprake te zijn van ordening, waardoor ieder zijn eigen plek binnen het systeem kan innemen. Het kennen van de eigen plek en het gekend worden in de eigen plek geeft acceptatie, ruimte en zingeving.
Problemen die worden veroorzaakt in het systeem, moeten ook worden opgelost in het systeem. Hierdoor is Systemisch Werk bij uitstek geschikt om de verborgen dynamiek van het verband zichtbaar te maken.
Als dynamieken lang genoeg aanhouden, kunnen er symptomen ontstaan zoals:
- Angsten
- Relatieproblemen
- Er als ouder niet voor je kind(eren) kunnen zijn
- Je doelen niet halen
- Het gevoel hebben dat je niet helemaal in het leven staat
- Depressie
- Overgevoelig voor ziektes
- Het gevoel te hebben dat het je aan kracht ontbreekt om te kunnen doen wat je graag Wilt. Ergens echt voor kunnen gaan of om door te kunnen gaan
The Work van Byron Katie
‘We raken niet verstoord door wat er om ons heen gebeurt maar door onze gedachten er over’
– Epictetus.
The Work is een methode waarmee je jouw belemmerende gedachten kunt bevragen door middel van vragen en omkeringen.
Het is een methodiek die door zijn eenvoud voor veel mensen gemakkelijk toegankelijk is. The Work is eenvoudig, het is radicaal, het verandert je leven, het kan leiden tot een leven van vrijheid en plezier. Laat je niet meeslepen door je negatieve gedachtestroom, maar onderzoek ze met deze methode.
Hypnotherapie
In deze therapie leer je om op een andere manier dan je gewend bent, naar jezelf te luisteren. Je komt dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen.
Het is natuurlijker dan je denkt: dagdromen, een lange afstand rijden en ‘opeens’ aankomen, helemaal opgaan in een film of een boek, het zijn allemaal vormen van hypnose. In deze staat zijn prikkels van buitenaf minder voelbaar, je zet ze als het ware op een zijspoor. Dit soort type trance wordt gebruikt bij hypnotherapie. Je behoudt altijd de controle over jezelf.

Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een bijzonder snelle en doeltreffende manier om aan mentale en soms ook lichamelijke problemen te werken.
Hypnose voelt als een soort dromerige toestand, een diepe staat van ontspanning. In hypnose is het onderbewustzijn zeer ontvankelijk voor benadering en instructies.
Dit maakt het mogelijk om diep gewortelde negatieve gedachtepatronen en overtuigingen aan te pakken en deze om te vormen naar positieve gedachtepatronen en overtuigingen. In hypnose wordt verouderde, ongewenste software als het ware vervangen voor nieuwe, gewenste software.
Trauma, pijn, ongewenste gewoontes bevinden zich in het onderbewustzijn. Door op deze plek aan het werk te gaan kom je sneller bij de wortel van het probleem.
Vaak voelen mensen zich na hypnose heel ontspannen, uitgerust en opgewekt.
Waarom moet ik in hypnose gaan? Dat lukt met een goed gesprek toch ook wel?
Kritische gedachten en overtuigingen vormen een barrière tussen ons onderbewuste en ons bewustzijn. Deze barrière voorkomt vaak dat we bij dieper gelegen gewoontes, emoties en pijnen komen. Hoe mooi een gesprek ook is, je komt niet met praten bij het onderbewuste uit.
Hoe werkt hypnose?
Hypnose is een natuurlijke staat van de menselijke geest, waarbij het bewustzijn met behulp van een sterke focus toegang krijgt tot het onderbewustzijn. Je blijft alert en bewust aanwezig tijdens een sessie.
Als hypnotherapeut help ik je in trance te gaan, waardoor er een therapeutisch effect ontstaat. Je ‘observerende ik’ blijft, net als in de alledaagse trance, op de achtergrond aanwezig. Tijdens de hypnotherapie heb je altijd alles zelf in de hand en onder controle. Want als je het nodig vindt kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken en reageren.
Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
Iedereen met een normale intelligentie kan in hypnose. Echter dat kan alleen als je dat zelf wilt. Alle hypnose is zelfhypnose. Een hypnotherapeut is de begeleider bij het proces van zelfhypnose. Ik kan ervoor zorgen dat je snel een staat van hypnose bereikt waardoor aanvaardbare suggesties direct in het onderbewuste kunnen worden vastgelegd. Als je niet gehypnotiseerd wilt worden, kan ik je niet in hypnose brengen. Een hypnotherapeut kan niemand onvrijwillig hypnotiseren. Hypnose kan alleen ontstaan vanuit een vrijwillige samenwerking. In hypnose behoud je namelijk altijd zelf de controle!
Wat ervaar ik hypnose?
De meeste mensen zijn dagelijks meerdere keren in een natuurlijke vorm van hypnose, bijvoorbeeld bij het geconcentreerd lezen van een boek, het ingespannen kijken naar een film of tijdens het autorijden (highway hypnosis). In hypnose blijf je alles horen. Alle zintuigen worden versterkt en werken beter. Je kunt alles blijven horen terwijl je in hypnose bent, in het bijzonder de stem van de hypnotiseur.
Hypnotherapie kan o.a. ingezet worden voor de volgende klachten:
- Afleren ongewenst gedrag
- Angsten, fobieën
- Burn out
- Concentratie- en geheugenproblemen
- Depressieve gevoelens
- Inzicht krijgen in eigen mogelijkheden
- Nervositeit en spanningen
- Pijnklachten
- Psychosomatische klachten
- Seksuele problemen
- Slaapproblemen
- Stress
- Traumaverwerking
- Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces
Van belang
Heb je vragen? Bel gerust!
Een sessie duurt tussen de 11/2 en 2 uur, neem dus de tijd
Hou ‘ruimte voor jezelf’ na de sessie