Bepalen van de stofwisseling en Chinese voedingsleer

Niet wat je eet voed je lichaam, maar wat je kunt verteren.
– Chinese geneeswijzen

 

 

Bepalen van je stofwisselingstype

Baanbrekend onderzoek toont aan dat, net zoals je bent geboren met een specifieke bloedgroep of lichaamstype, je ook gezegend bent met een specifiek stofwisselingstype. Elk lichaam heeft zijn eigen manier om voedsel te verteren. Die vertering is net zo uniek als je vingerafdruk. Dit betekent dat dezelfde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij er mooi en gezond uitziet, bij iemand anders ervoor zorgen dat die er vermoeid of opgeblazen uitziet.
Het is daarom belangrijk te weten welk type stofwisseling je hebt, omdat dit mede je voedingsbehoeften bepaalt en grote effecten kan hebben op je psychologisch en emotioneel welzijn, je karakter en niet het minst op jouw kwaliteit van leven.

De mens heeft zich door duizenden jaren heen aangepast aan zijn leefomgeving: het klimaat en de geografie daarvan, maar ook de planten en dieren die daarin leven. In de loop van eeuwen heeft hij zijn stofwisseling optimaal aangepast aan het voedsel dat daar aanwezig was. Mensen hebben in verschillende delen van de wereld dan ook verschillende voedingsbehoeften en- patronen ontwikkeld.

Eskimo’s leven op vet, vlees en vis maar hebben toch hebben een zeer sterk immuunsysteem en zijn vrij van hart en- vaatziekte.
Indiërs leven al duizenden jaren voornamelijk op plantaardig voedsel en hebben daar hun gezondheidsvoordelen van.

Voor die landen is het nog vrij duidelijk welk stofwisselingstype daar voorkomt. Europa is echter een ‘smeltkroes’ geworden, waardoor het niet meer zo gemakkelijk is om te zeggen wat iemands stofwisseling is. Een goede rede om het te laten meten!

Wat is nu gezond?
Dat is de meeste gehoorde ‘kreet’ als het om voeding gaat.
Gezond is wat bij jouw specifieke stofwisseling hoort.
Voor de een is dat een appel en voor de ander een gehaktbal.
Als jouw stofwisseling niet gebouwd is voor het eten van appels, dan kun je daar moe, hongerig en dik van worden.
Als je een stofwisseling hebt voor het eten van vlees en vet, lukt het dan om fysiek sterk en emotioneel stabiel te blijven met een vegetarisch voedingspatroon?

Wie eet tegen zijn ‘genetische code’, die verzwakt na verloop van tijd, zelfs als het eten goed bereid is en van en hoge kwaliteit is!
Bij het meten van je stofwisseling wordt er gekeken naar de verhoudingen van eiwit, vet en koolhydraten die jouw stofwisseling nodig heeft om optimaal te functioneren.

Als je weet welk type stofwisseling je bent dan kan je gaan eten volgens je eigen unieke erfelijke stofwisseling, in tegenstelling tot het volgen van een aantal universele does en dont’ s of algemeen voorgeschreven dieetadviezen.

Wat kan het eten volgens je stofwisseling je brengen:

  • Versterking van je immuunsysteem
  • Het optimaliseren van je fysieke energie en mentale helderheid
  • Het overwinnen van stemmingswisselingen (denk ook aan je hormonen) en depressies
  • Het verbeteren van sport prestaties en je uithoudingsvermogen
  • Een tevreden gevoel na elke maaltijd, minder behoefte aan zoetigheid
  • Een goede gezondheid en fitheid
  • Een optimale spijsvertering
  • Rust; je hoeft niet meer uit te zoeken wat bij je past en 1001 diëten te volgen
  • Het voorkomen van ziekten
  • Veel meer plezier in eten krijgen, je eet wat bij je past

Onderstaand (Duits) filmpje geeft een leuke indruk van de stofwisselingstypen:
www.schautv.at/schau-leben-highlights/schau-leben-stoffwechseltypen/400372490 

 

Stofwisselingstype in combinatie met TCM

Zowel het bepalen van je stofwisselingstype als de Chinese voedingsleer (TCM) gaan er vanuit dat ze de ‘zwakke kant’ van de spijsvertering versterken. Ze bestrijden niet de symptomen, maar halen de oorzaak ervan weg.
Op basis van je stofwisselingstype bepaal je welke voeding je nodig hebt; de Chinese voedingsleer geeft aan hoe je die voeding beter verteerbaar kan maken en wat je kan doen met teveel koude/warmte in je lichaam of met een opgeblazen gevoel.

De Chinese voedingsleer, ook wel vijf elementen voeding is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst. In de TCM probeert men altijd eerst om ziektes en onbalans via voeding te genezen voordat er andere therapieën worden ingezet (acupunctuur, kruiden, massage, enz.). Een ziek orgaan kan zorgen voor een gebrek aan warmte en energie of door een gebrek aan bloed en lichaamssappen. Dat vertaalt zich in allerlei klachten en kwaaltjes. Om de zieke organen te helpen er weer bovenop te komen kun je voedsel eten dat je extra warmte of juist lichaamssappen geeft. 
Klachten waar de TCM o.a. naar kijkt:

  • Vermoeidheid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Burn-out
  • Herstel na ziekte
  • Candida
  • Hormonale klachten
  • Kinderwens
  • Vaak verkouden
  • Gevoel van onbehagen/niet lekker in je vel zitten
  • Kouwelijk voelen
  • Allergieën/hooikoorts
  • Voeding bij het ouder worden

  

Wat houdt een voedingsconsult in? 

  • Meten van je stofwisseling met behulp van een kinesiologisch testapparaat

  • Voedingsadvies voor jouw stofwisselingstype

  • De klachten bespreken, een anamnese, afgenomen d.m.v. vragen en een tongdiagnose

  • Een advies vanuit de TCM over het verteerbaar maken van voeding en het versterken van de spijsvertering

  • Voedingsintolerantietest

Je stofwisseling die gemeten wordt is een momentopname. Het kan zijn dat door tekorten, ziekte, stress, zwangerschap, medicijnen je op dit moment een ander beeld krijgt. Door aanpassing van voeding kun je weer in balans komen.
De ervaring laat zien dat bij de meeste mensen bij wie de stofwisseling wordt gemeten, deze al vanaf de geboorte aanwezig is, deze is genetisch bepaald.
Mochten er na het consult toch nog vragen komen, dan kan er altijd een vervolgconsult ingepland worden.
De consulten kunnen ook via ook digitaal of telefonisch.

 

Therapie

Je ‘hart luchten’, iets kwijt raken wat je ‘op je lever’ hebt, een ‘steen op je maag’ wegwerken of ‘ik krijg het niet verteerd’. 
Deze spreekwoorden vatten vaak de klachten van onze organen samen. Voeding is van belang als dit soort klachten aan de orde zijn.
Behalve voeding kan ook gesprekstherapie een oplossing geven omdat deze klachten vaak samenhangen met emotionele blokkades. Indien gewenst kan hier naar gekeken worden tijdens de consulten.

Er zijn veel klachten zonder een medische oorzaak. Nederland telt b.v. 500.000 mensen met het prikkelbare-darmsyndroom, ze hebben last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping of diarree, zonder duidelijke medische oorzaak. Zonder dat je het merkt, communiceren de hersenen en darmen continu met elkaar. Je kunt die darmen niet zomaar bijsturen, net zomin als je jezelf je hartritme of je bloeddruk kunt veranderen. Onder hypnose lukt dat wel. Terwijl je heel ontspannen bent, stel je je bijvoorbeeld voor dat je buik pijnloos en zacht is. Daarmee beïnvloed je de darmwerking. Ik ben er van overtuigd dat veel meer patiënten – met onbegrepen én begrepen klachten – er baat bij kunnen hebben.
Bron: Trouw, 10 juni 2017, interview met neuroloog Emile Keuter.