Afvallen

Vanuit de Chinese voedingsleer (TCM) en de Stofwisselingsleer (Metabolic Typing) is er een verklaring voor de kilo’s die we te veel hebben.
Daarnaast heeft ook de Germaanse geneeskunde (Biologica) een visie op overgewicht.
Alle drie benaderen overgewicht op een andere manier en die heb ik hieronder beschreven.
Duidelijk is dat er geen klip en klaar antwoord is over afvallen: er kan veel spelen en als dat niet goed wordt aangepakt, lukt het niet, alle goede bedoelingen en inspanningen ten spijt.

Vanuit de Chinese voedingsleer (TCM) en de Stofwisselingsleer (Metabolic Typing) is er een verklaring voor de kilo’s die we te veel hebben.
Daarnaast heeft ook de Germaanse geneeskunde (Biologica) een visie op overgewicht.
Alle drie benaderen overgewicht op een andere manier en die heb ik hieronder beschreven.
Duidelijk is dat er geen klip en klaar antwoord is over afvallen: er kan veel spelen en als dat niet goed wordt aangepakt, lukt het niet, alle goede bedoelingen en inspanningen ten spijt.

De Chinese voedingsleer gaat ervan uit dat je spijsverteringsvuur (de milt) goed moet branden. Een goed werkende spijsvertering maakt dat we goed kunnen verteren en weer uitscheiden wat we niet nodig hebben. Als het ‘vuurtje’ te laag is, dan kunnen we onze afvalstoffen niet goed meer verbranden. Die afvalstoffen slaan we dan op in plaats van uit te scheiden en dat resulteert o.a. in overgewicht. In de TCM noemen we die afvalstoffen ook wel ‘damp’.
Logisch dus: je vuurtje brandt niet goed, je drinkt een glas water, je ‘verbrandt’ dat niet en je komt daarvan aan. En dat terwijl er in een glas water geen calorieën zitten…
Het ‘vuurtje’ is te laag en kan het glas water niet verbranden, je slaat het vocht op en wordt dikker.
Belangrijk dus om je ‘vuurtje’ weer goed te krijgen! Dat lukt niet met een glaasje water, maar daar heeft de TCM een goed voedingsadvies voor. Dat advies heeft niets te maken met calorieën tellen, maar wel met de juiste voeding die het ‘vuurtje’ weer laat branden. Als je ‘vuurtje’ weer gaat branden, dan ga je ook je afvalstoffen weer verbranden.

De Stofwisselingsleer heeft een overlap met de TCM. Maciocia (acupuncturist die veel boeken heeft geschreven) heeft beschreven dat je ‘vuur’ aan gaat van granen en eiwitten. De Stofwisselingsleer werkt dat echter dieper uit, omdat zij specifieker naar de manier waarop de stofwisseling bij mensen werkt, heeft gekeken.
Globaal genomen kennen de Chinezen maar één stofwisseling hebben, maar er komen op de hele wereld vijf typen voor.
Er zijn twee stofwisselingstypen waarbij het ‘vuur’ harder gaat branden van een bakje rijst dan van een biefstuk. Die mensen vallen dus af door het eten van koolhydraten. Dat lijkt vreemd in deze tijd van koolhydraat werend voedsel!
Bij andere mensen gaat het vuur veel beter branden van veel eiwitten en vet.
Vuurtje omhoog, kilo’s eraf? Ja, is het antwoord, dat gaat zeker werken!!
Zeker als je individueel kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten iemand nodig heeft. Dit is dus maatwerk, voor iedereen geldt iets anders. Het is dus zaak te weten welk type stofwisseling je hebt.

Echter… in de praktijk zien we dat mensen het goed aanpakken met hun voeding en dan vallen ze nog niet genoeg, of moeizaam, af. Dat kan dan toch niet?
Hier komt de Germaanse geneeskunde om de hoek kijken, want er is natuurlijk meer dan alleen voeding. Zij kijkt naar waarom het zover gekomen is met het gewicht en wat ons in de weg staat om af te vallen.

  • Kun je bloot voor een spiegel gaan staan en werkelijk zien hoe mooi je bent? Negatieve gedachten over je gewicht maken dat er een continue impuls naar je vetcellen gaat; die gaan dan niets loslaten.
  • Zit je in een moeilijke relatie of heb je problemen op je werk? Dan heb je zeker gewicht nodig om staande te blijven en/of om te vechten.
  • Heb je moeite met het zijn op deze wereld, ervaar je wel bestaansrecht? Een beetje gewicht maakt dat je beter blijft staan.

Het is dus vaak een vecht/vlucht situatie waar je in zit, en dat kan zoveel vragen dat die vervelende kilo’s er maar niet af gaan.

Onderzoek of je je ondergewaardeerd, afgewezen, onderdrukt, genegeerd voelt. Heb je het idee dat ze geen rekening met je houden of dat ze je niet begrijpen? Wijs je je zelf af omdat je te lang of te klein bent, je haar niet goed zit?

Het advies vanuit de Germaanse geneeskunst is:

  1. Probeer intuïtief aan te voelen wat goed is voor je is zonder hierover te strijden. Wat is goed voor mij? Wat heb ik nodig? Waarom zorg ik niet voor mezelf?
  2. Focus op wat je een goed gevoel geeft, qua eten en bewegen en geniet ervan!
  3. Focus niet op af vallen, maar op je innerlijke werk.
  4. Als je emotionele thema’s hebt waar je mee zit en deze tot rust komen, dan is het extra gewicht niet meer nodig om te beschermen.
  5. Zoek hulp bij deze thema’s als je er zelf niet aan uit komt.

Een goede aanpak van overgewicht komt dus neer op de juiste voeding om het ‘verteringsvuur’ brandend te houden, te eten volgens je stofwisselingstype en je emotionele situatie onbevangen te onderzoeken. Een eenzijdige aanpak leidt meestal niet tot het gedroomde resultaat.