Voeding en psyche

Wanneer je voedingspatroon verkeerd is, hebben medicijnen geen zin;
wanneer je voedingspatroon goed is, zijn medicijnen niet nodig.

– oude Chinese spreuk

 

 

De impact van de darmflora/darmbacteriën op ons brein is nog groter dan we dachten. De conditie van de darmen heeft enorme invloed  op je lichamelijke gezondheid en je geestelijk welzijn. Dat was bij natuurgeneeskundig artsen en therapeuten al langer bekend. Dat inzicht wordt ook in de reguliere wetenschap steeds steviger onderbouwd.

Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en verwerking. Dat de darmen ons tegen infecties beschermden via het immuunsysteem was bekend. Inmiddels weten we dat de darmen de werking van onze hersenen veranderen en ons denken beïnvloeden.
Slecht functionerende darmen maken onze psyche ‘ziek’.

Een onvolwaardig of ongebalanceerd voedingspatroon zorgt voor een verhoogde postprandiale oxidatieve belasting van het lichaamseigen antioxidantsysteem. Dit maakt het lichaam gevoeliger voor ontstekingen, heeft een negatief effect op de algehele gezondheid en kan tevens invloed hebben op het psychisch welbevinden.

 

Hoe kun je stoornissen verbeteren zoals:

  • Depressie
  • Angst
  • Autisme
  • ADHD
  • ADD
  • Borderline
  • Verslavingen
  • Schizofrenie
  • Fobieën

Voeding, leefstijl, orthomoleculaire- en mycotherapie kunnen daar veel aan doen.
De darm- en hersenfunctie zijn immers nauw met elkaar verweven. De darm bevat evenals de hersenen veel verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Beide systemen zijn complex. Als de spijsvertering verbetert, zal ook gaat het brein anders gaan werken.

Ons voedingspatroon is de afgelopen 50 jaar drastisch veranderd, terwijl onze genen gelijk zijn gebleven.

Ernstige tekorten in je vitaminen en mineraalhuishouding kunnen voor forse emotionele problemen zorgen die niet nodig zijn. 

Tijdens de consulten gaan we kijken waar en hoe de voeding veranderd kan worden.  Er wordt daarbij gebruik gemaakt van orthomoleculaire- en mycotherapie, die zijn geschikt voor zowel kinderen en volwassenen.

Voor een volledig beeld is de bloedtest een aanrader.
Deze laat zien waar er tekorten en kwetsbare plekken zijn in het lichaam, die aangevuld en versterkt kunnen worden.